Mit tehetek a bolygómért?

Szerző: Zita

2017. szeptember 27. / 1:25

Szeptember 16-a az Ózon Világnapja!

1987-óta van ez jeles nap és szerencsére azóta sok minden változott, hogy védjük a bolygónkat. Az ózon egy természetes anyag, ami lepedőként védi a Földünket az ultraviola sugárzástól. Ez egy „páncél” ami nélkül nem lehet élet a Földön.

 

Most segíteni szeretnék, abban, hogy tudjuk, mi emberek mit tehetünk a megóvásáért.

Korlátozzad a magán járművezetést


Az ózonlebontás nagyon egyszerű módja az lenne, ha csökkentenék a járművezetés mennyiségét, mivel a jármű-kibocsátás végső soron szmogot eredményez, amely az ózonréteg romlását okozza. Ha tehetjük, ne üljünk egyedül autóba, használjunk elektromos autót, tömegközlekedést, sétáljunk, kerékpározzunk.

 

Vásárolj helyi termékeket.

Minél messzebbről érkező élelmiszert vásárolsz, az annál tovább utazott valószínűleg egy kamionban, ami  dinitrogén-oxidot termelő ózonkárosító motorral működik. A helyi vásárlás nem csak egy nagyszerű módja annak, hogy megtaláld a legfrissebb termékeket, de segíted a helyi gazdálkodókat is, és véded az ózonréteget is.

 

Használj környezetbarát háztartási tisztítószereket

A környezetbarát és természetes tisztítószerek háztartási munkákhoz való használata kiváló módja az ózonlebontás megelőzésének. Ez azért van, mert sok ilyen tisztítószer tartalmaz olyan mérgező vegyszereket, amelyek megbontja az ózonréteget. Szerencsére már könnyű beszerezni drogériában, szupermarketben és gyógyszertárakban ezeket a toxikus mentes és a természetes összetevőkből készült tisztítószereket.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi olvasnivalókat:

 

Konyha takarítása természetesen.

Fürdőszoba takarítása természetesen.

Mellékhelyiség takarítása természetesen.

Sütő tisztítása természetesen

 

Cseréld le a hűtőszekrényt, de csak olyan helyen ahol a régi készüléket szakszerűen semmisítik meg.

Az 1995 előtti hűtőszekrényeket, fagyasztókat és légkondicionáló egységeket helyesen kell megsemmisíteni. Ezek az eszközök a klórozott-fluorozott szénhidrogéneket működésbe hozzák, így a szivárgás felszabadítja a kémiai anyagot a légkörbe. Ez ózonkárosító.

 

Figyelmetekbe ajánlom a csereprogramot, amely egész évben tart és ingyen elszállítják a használt készüléket és gondoskodnak a szakszerű megsemmisítésről. Konyhagép Szalon.

 

Kert tulajdonosok figyelem: Kerüld a peszticidek használatát

A peszticideket a gyomirtásban használjuk, de sajnos ártalmasak az ózonréteg számára. A legjobb megoldás az lenne, ha megpróbálnánk természetes gyomirtást használni. Például kézzel gyomozni vagy a kertet következetesen levágni, hogy elkerülje a gyomnövekedést.

NE vásárolj aeroszol termékeket

Ne vásárolj aeroszol termékeket klór-fluor-szénhidrogénekkel (CFC). Habár a CFC-ket sok alkalmazásban betiltották vagy csökkentették, az egyetlen módja annak, hogy ellenőrizze az összes hajspray, dezodoráló és háztartási vegyszer címkéjét.

Ellenőrizd a tűzoltó készüléked.

Ha a “halon” vagy a “halogénezett szénhidrogén” a fő összetevő, akkor ózonkárosító, így keress, olyan veszélyes hulladékkezelő központot, ahol újrahasznosítani tudják, vagy hívd fel a helyi tűzoltóságot érdeklődni.

Olyan fűrészárut, fát és rétegelt lemezt ne vásárolja, amelyet metil-bromiddal kezeltek.

Ezzel a növényvédő szerrel kezelt fa elemi brómot eredményez, amely károsítja az ózonréteget. Minden raklap vagy doboz bélyegzővel rendelkezik, amely azt mutatja, hogyan kezelik õket: a HT azt jelzi, hogy hő kezeltek, miközben MB metil-bromidot jelent.

 

 

 

Top